Naam
Naamdr.ir. PA Jansen
RoepnaamPatrick
Emailpatrick.jansen@wur.nl

Werk
OmschrijvingUniversitair Hoofddocent (patrick.jansen [at] wur.nl)
OrganisatieDepartement Omgevingswetenschappen
OrganisatieeenheidWildlife Ecology and Conservation
Telefoon
Mobiel
Telefoon secretariaat+31 317 485 828
Telefoon 2
Fax
Notitie voor telefonist
Notitie door telefonist
BezoekadresDroevendaalsesteeg 3
6708PB, WAGENINGEN
Gebouw/Kamer100/B.143
PostadresPostbus 47
6700AA, WAGENINGEN
Bodenummer548
Reguliere werkdagen
Ma Di Wo Do Vr
Ochtend
Middag
Nevenwerkzaamheden
 • Columnist - Dagblad Trouw
  mei 2019 - Nu

  Twee-wekelijkse columnn in dagblad Trouw

 • Lid Maatschappelijke Adviesraad Staatsbosbeheer Gelderland - Staatsbosbeheer Gelderland
  mrt 2018 - mrt 2021

  De raad geeft gevraagd en ongevraagd advies aan het provinciehoofd Staatsbosbeheer over Staatsbosbeheer|vraagstukken in desbetreffende provinciale eenheid, zodat het maatschappelijk rendement en maatschappelijke inbedding van Staatsbosbeheer als maatschappelijke onderneming wordt vergroot.


Biografie

Universitair hoofddocent  | Staff scientist bij het Center of Tropical Forest Science van het Smithsonian Tropical Research Institute in Panama (www.stri.si.edu/jansen) | Coordinator van het Vertebrate Program van ForestGEO, a wereldwijd network van >60 grootschalige Forest Dynamics Plots (www.forestgeo.si.edu) | Coordinator van het Tropical Ecology Assessment and Monitoring (TEAM) program  - wereld's grootste monitoringsprogramma met cameravallen -  voor het Smithsonian (www.teamnetwork.org) | Betrokken bij eMammal (emammal.si.edu) en Agouti (agouti.eu), twee systemen voor het verzamelen, verwerken, archiveren en delen van cameraval foto's en data.

Ik onderzoek interacties van wilde dieren met planten, met elkaar, en met parasieten en dierziekten. Ik ben daarbij vooral geinteresseerd in het effect van het verdwijnen van diersoorten, bijvoorbeeld door overbejaging, en het effect van de terugkeer van diersoorten, zoals door rewilding en door kolonisatie van stedelijke omgeving.

Ik werk in streken waar van nature bos groeit, zowel in de tropen als in gematigde streken. Mijn belangrijkste studiegebieden zijn het Barro Colorado Nature Monument in Panama en het Nationale Park De Hoge Veluwe in Nederland.

Veel van mijn projecten maken gebruik van cameravallen, bijvoorbeeld om te bepalen welke dieren ergens voorkomen en hoeveel, en om interacties waar te nemen. Hiervoor ontwikkelen we nieuwe methoden. Ook hebben we een platform gebouwd, genaamd Agouti, om beelden te verwerken, beheren en duurzaam te archiveren: http://agouti.eu.

Zie de  Engelse versie voor verdere informatie.


Expertiseprofiel
Expertise
Vaardigheden
 • Ik ben een breed opgeleide, creatieve ecoloog met een passie voor natuurlijke processen waarbij beesten zijn betrokken. Ik houd van het uitdenken van experimenten, van getallen en van statistische analyses. Ik wil graag dat mijn werk bijdraagt aan natuurbescherming. Mijn vrije tijd gebruik ik voor praktische natuurbescherming door politiek, procedures en beheerwerkzaamheden, en voor wildspotten.
Sociale media
  Patrick Jansen op Twitter
  Patrick Jansen op Linkedin
  Patrick Jansen op Google Scholar Citations
  Patrick Jansen op ResearchGate

Publicaties
Kernpublicaties
Publicatielijsten
Onderzoeker ID's

Onderwijs

Ik begeleid studenten bij hun MSc thesis Resource Ecology of Forest Ecology & Forest Management.

T/m 2016 gaf ik jaarlijks het vak "Resource Ecology", over trofische interacties tussen organismen, samen met Milena Holmgren.

Vanaf 2017 geeft ik het vak "Ecological Methods II", waarin studenten in werkgroepen zelf een experiment opzetten en uitvoeren.

Daarnaast verzorg ik in het vak "Resource Dynamics and Sustainable Utilization" van Pieter Zuidema en Marielos Pena Claros een module over het meten van wilddichtheden.

Vakken
Caption Text
 • mail
 • chat
 • print

Profiel