Name
Nameing. RD Timmer
FirstnameRuud
Emailruud.timmer@wur.nl

Job details
DescriptionAgronomist cereals, proteïn crops and quinoa
OrganizationWageningen Plant Research
Organization UnitField Crops
Phone+31 320 291 505
Mobile
Secretarial phone
Phone 2
Fax+31 320 230 479
Note for telephonist
Note by telephonist
Visiting addressEdelhertweg 1
8219PH, LELYSTAD
Building/Room/121
Postal addressPostbus 430
8200AK, LELYSTAD
CourierNone

Biography

Naast een grote interesse in de akkerbouw in het algemeen ligt mijn expertise vooral bij granen en nieuwe gewassen. Onder “nieuwe gewassen” kun je o.a. verstaan de eiwithoudende gewassen die de laatste jaren weer volop in de belangstelling staan zoals soja, lupinen, veldbonen en erwten. Daarnaast is er ook een toenemende interesse van akkerbouwers voor gewassen als quinoa, kidney beans en oude graansoorten zoals spelt en emmertarwe. Samen met ondernemers projectmatig werken aan mogelijkheden om de teelt van dergelijke gewassen in Nederland van de grond te krijgen is voor mij een uitdaging.

Ook het toepassen van de in Nederland opgedane ervaringen met teelt- en rassenonderzoek in buitenlandse projecten maakt voor mij het werken binnen Wageningen UR aantrekkelijk.

Ik heb een achtergrond en interesse in alles dat groeit en bloeit met een niet afgeronde studie biologie (universiteit Leiden) en een wel afgeronde studie plantenteelt (HLS Dordrecht). Als landbouwkundige en onderzoeker richt ik me op allerlei aspecten (nieuwe rassen, bemesting, gewasbescherming) die kunnen bijdragen aan het verhogen van de opbrengst en de kwaliteit van gewassen en het saldo van de teler.

Binnen het Cultuur- en Gebruikswaardeonderzoek ben ik verantwoordelijk voor o.a. het rassenonderzoek bij zomergerst en de daaraan verbonden contacten met veredelingsbedrijven, Nibem en andere partijen in de keten van mout en bier.


Expert Profile
Expertise
Social media
  Ruud Timmer on Linkedin

Publications
Publication lists

Projects

Of all grains, wheat is most widely cultivated worldwide. With over 700 million tons annually wheat is third among all cereals in total global food production, behind maize and rice. The demand for wheat for human consumption is also increasing globally, including in countries, which are climatically unsuited for wheat production, due to the adoption of western-style diets.Nevertheless, a strongly increasing demand for gluten-free and wheat-free products has developed in recent years. Apparently, social media statements that gluten and wheat cause overweight and health problems, as well the new ‘Free from’ consumer trend, play a major role in this development. The ‘Well on Wheat?' project is an international research project addressing the health aspects wheat consumption and aspects of wheat and gluten avoidance. Well on Wheat?’ aims to obtain a full compositional picture of selected wheat types, the flours and doughs made thereof, the breads baked. As such, the changes in chemical composition of different wheat species and compositional changes that may occur as a result of food processing (milling, yeast/sourdough fermentation, baking) will be evaluated.Accordingly the cereal foods supply chain has been invited to co-share responsibility for helping to unravel wheat and gluten related health concerns. This has resulted in a strong public-private partnership consortium.Wageningen University&Research is one the project partners. In Lelystad a range of wheat, spelt and emmer varieties wheats are grown for compositional analyses.

Caption Text
  • mail
  • chat
  • print

Profiel