Naam
Naam AJW Mens MSc
RoepnaamAnnemarie
Emailannemarie.mens@wur.nl

Werk
OmschrijvingPromovendus "vroege voeding en gedrag leghennen"
OrganisatieDepartement Dierwetenschappen
OrganisatieeenheidDiervoeding
OmschrijvingOnderzoeker voeding, welzijn & fysiologie van pluimvee en varkens
OrganisatieWageningen Livestock Research
OrganisatieeenheidDiervoeding
Telefoon+31 317 480 054
Mobiel
Telefoon secretariaat+31 317 483 953
Telefoon 2
Fax
Notitie voor telefonist
Notitie door telefonist
BezoekadresDe Elst 1
6708WD, WAGENINGEN
Gebouw/Kamer122/Flex
Postadres
Bodenummer
Reguliere werkdagen
Ma Di Wo Do Vr
Ochtend
Middag

Biografie

In mijn onderzoek richt ik me met name op het gebruik van voeding als middel, of verbinder, om welzijn, gedrag, fysiologie, voortplanting en gezondheid van zowel pluimvee als varkens te begrijpen, vergroten en verbeteren. Zo onderzoek ik hoe stress en voeding tijdens het vroege leven van opfokhennen de ontwikkeling van (ab)normaal gedrag kan beinvloeden. Hierbij kijken we ook naar de achterliggende fyiologische mechanismen, de zogenaamde darm-brein as (gut-brain axis) en het microbioom in het maagdarmkanaal.

Daarnaast werk ik mee in verschillende projecten binnen de teams pluimvee- en varkensvoeding. Een aantal van deze projecten richten zich op het meer circulair inrichten van de veehouderij, waarbij gekeken wordt hoe en welke rol diervoeding kan spelen. Onderwerpen die hierbij spelen: het voer van de toekomst, de reactie van het varken of de kip op dit toekomstige voer en of deze twee nog wel met elkaar matchen. Ook in meer circulaire, duurzame en efficiente voedselsystemen is een belangrijke rol voor varkens en kippen weggelegd.

Het is mijn persoonlijke doel om de fysiologische mechanismen van dieren te begrijpen en met die kennis het verschil te maken voor de dieren zelf. Veehouderij is belangrijk voor de menselijke voeding door het verstrekken van waardevol voedsel, maar ik voel me verplicht om de dieren een zo goed mogelijk leven te geven. Het betrekken van de maatschappij is hiervoor erg belangrijk. Mijn onderzoek richt zich op de balans tussen een waardig leven voor de dieren, eerlijk zakendoen voor de boeren en verminderen van milieu-impact.

Na mijn afstuderen aan Wageningen Universiteit (MSc Animal Sciences) in 2014 werkte ik als docent en onderzoeker varkens en pluimvee aan een Nederlandse hogeschool. Tijdens dat dienstverband werkte ik binnen het lectoraat “gezonde pluimveehouderij”. Ik richtte me onder andere op het aanbieden van alternatieve eiwitbronnen voor leghennen en het verminderen van verenpikgedrag. Sinds 2017 werk ik als onderzoeker varkens- en pluimveevoeding bij Wageningen Livestock Research. Als onderdeel van mijn dienstverband begon ik aan mijn PhD over de ontogenie van veerkracht en gedrag tijdens de opfok van leghennen en het ontwikkelen van voerstrategieën om dit te beinvloeden.


Expertiseprofiel
Expertise
Sociale media
  Annemarie Mens op Linkedin
  Annemarie Mens op Twitter

Publicaties
Kernpublicaties
Publicatielijsten

Projecten

PhD Project: Relatie voeding en de ontwikkeling veerkracht

In dit project wordt de ontwikkeling veerkracht van leghennen en de rol van voeding in deze ontwikkeling bestudeerd. Onder veerkracht verstaan we: het kunnen omgaan met verstoringen of stress. Een gezonde, veerkrachtige kip kan schrikken van een nieuwe ervaring, maar herstelt zich snel zonder blijvend effect. Een minder veerkrachtige kip kan daar blijvend stress van ondervinden, dat zich uit in afwijkend gedrag zoals verenpikken en tenenpikken. Ervaringen in het vroege leven hebben een blijvende impact op het gedrag van de leghennen. Maar ook op de fysiologie, negatieve ervaringen tijdens de opfok kunnen zorgen voor verstoringen in o.a. hormoonbalans en de darm-hersenen as (gut-brain axis). We onderzoeken de ontwikkeling van veerkracht van leghennen en kijken hoe de opfok omstandigheden en ervaringen in de jeugd daar mogelijk van invloed op zijn. Vervolgens willen we heel gericht kijken hoe voeding een ondersteunende of juist sturende rol kan spelen in de fysiologische mechanismen die gedrag bepalen. 

Door dit project wordt beter inzicht verkregen in de ontwikkeling van veerkracht en gedrag bij leghennen en het vermogen van een leghen om te reageren op een stressvolle situatie. Door nieuwe inzichten in de fysiologie die achter dit gedrag schuilgaan, kan deze kennis gebruikt worden voor verdere ontwikkelingen van duurzame dierhouderijsystemen, en in dit specifieke project met name het verbeteren van de veerkracht en het verhogen van het welzijn van leghennen. Resultaten worden gepubliceerd in internationale wetenschappelijke literatuur.

Caption Text
  • mail
  • chat
  • print

Profiel