Zoek medewerkers/organisaties dr.ir. TA Schop PhD
Naam
Naamdr.ir. TA Schop PhD
RoepnaamMarijke
Emailmarijke.schop@wur.nl

Werk
OmschrijvingPostdoc Onderzoeker - veehouderij in circulaire voedselsystemen
OrganisatieDepartement Dierwetenschappen
OrganisatieeenheidDierlijke Productiesystemen
Telefoon
Mobiel
Telefoon secretariaat+31 317 483 959
Telefoon 2
Fax
Notitie voor telefonist
Notitie door telefonist
BezoekadresDe Elst 1
6708WD, WAGENINGEN
Gebouw/Kamer122/E2211
PostadresPostbus 338
6700AH, WAGENINGEN
Bodenummer103
Reguliere werkdagen
Ma Di Wo Do Vr
Ochtend
Middag

Biografie

...Wat is de potentie van dieren in een circulair voedselsysteem?

Mijn focus

Als postdoc onderzoeker binnen de groep van Dierlijke Productie Systemen, onderzoek ik welke diereigenschappen van belang zijn en wat de potentie van dierproductiesystemen is, om te kwantificeren hoe groot de rol is van dieren in een circulair voedselsysteem. Hierin focus ik op de rol van dieren als restroomverwerkers in het voedselsysteem.

Wat is een circulair voedselsysteem?
Een circulair voedselsysteem heeft ter doel om voldoende en gezond voedsel voor mensen te produceren zonder de aarde uit te putten of haar capaciteit te overschrijden. Hierbij worden gewassen hoofdzakelijk verbouwd voor humane consumptie, waarbij onvermijdelijke restproducten die oneetbaar zijn voor mensen via veevoeding of als bodemverbeteraar terug vloeien in het voedselsysteem. Dieren spelen hierbij een rol door restproducten (e.g. stro, zemelen, afgekeurde/ ongeconsumeerde voedselproducten) te verwaarden tot hoogwaardige dierproducten (melk, vlees, eieren, mest) voor humane consumptie of ter bemesting van de bodem. Kijk voor meer informatie op: www.circularfoodsystems.org.

Mijn ambitie

Het is een uitdaging voor de huidige dierproductie sector om hoogproductieve dieren te voeren met enkel (laagwaardige) reststromen. Met mijn achtergrond in de diervoeding wil ik een brug slaan tussen de ambitie om dieren enkel te voeren met reststromen en de uitdagingen in de praktijk om dit op een duurzame manier tot stand te laten komen.


Expertiseprofiel
Expertise
Sociale media
  Marijke Schop op Linkedin
  Marijke Schop op ResearchGate

Publicaties
Kernpublicaties
Publicatielijsten

Projecten

Mileu en economische impact van productiestrategieen bij leghennen:

Met focus op de resilience van leghennen en hun rol in circulaire voedselsystemen worden de mileu- en economische impact van verschillende fok- en voerstrategieen bij leghennen vastgesteld. Voor meer informatie: https://era-susan.eu/content/sustradeoff.

De rol van dieren in een circulair voedselsysteem:

Door het verzamelen van data van dierproductiesystemen over de hele wereld, willen we inzicht krijgen in de rol van dierproductie wereldwijd. Met deze data willen we de kansen voor de dierproductiesector onderzoeken om om te kunnen gaan met de uitdagingen (e.g. economisch, milieu-technisch) waarmee zij te maken krijgen. Hiermee willen we de duurzame ontwikkeling van dierproductie systemen in een wereldwijd voedselsysteem veilig stellen. Voor meer informatie zie: circularfoodsystems.org.


Onderwijs
Vakken
  • APS-70424 - MSc Internship Animal Production Systems
  • APS-79324 - MSc Research Practice Animal Production Systems
  • APS-80424 - MSc Thesis Animal Production Systems
  • APS-80436 - MSc Thesis Animal Production Systems
  • YAS-33406 - Role of Livestock in Future Food Systems
Caption Text
  • mail
  • chat
  • print

Profiel