Zoek medewerkers/organisaties dr. FJB van Duijnhoven
Naam
Naamdr. FJB van Duijnhoven
RoepnaamFränzel
Emailfranzel.vanduijnhoven@wur.nl

Werk
OmschrijvingUniversitair HoofdDocent Voeding, genen en dikkedarmkanker
OrganisatieDepartement Agrotechnologie en Voedingswetenschappen
OrganisatieeenheidHumane Voeding & Gezondheid
Telefoon+31 317 485 375
Mobiel
Telefoon secretariaat+31 317 480 100
Telefoon 2
Fax
Notitie voor telefonist
Notitie door telefonist
BezoekadresStippeneng 2
6708WE, WAGENINGEN
Gebouw/Kamer115/0025
PostadresPostbus 17
6700AA, WAGENINGEN
Bodenummer62
Reguliere werkdagen
Ma Di Wo Do Vr
Ochtend
Middag
Nevenwerkzaamheden
  • - Geen nevenwerkzaamheden
    feb 2018 - Nu


Biografie

Fränzel van Duijnhoven heeft haar MSc-titel in biomedische wetenschappen behaald aan de Universiteit van Utrecht in 2001 en haar MSc-titel in genetische epidemiologie aan het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam in 2004.

Tijdens haar promotieproject aan de Universiteit van Utrecht, heeft ze postmenopauzale hormoonsuppletie therapie in combinatie met genetische varianten in relatie tot mammografische densiteit, een tussentijds eindpunt in borstcarcinogenese, onderzocht. Ze heeft haar Dr-titel in kankerepidemiologie behaald aan de Universiteit van Utrecht in 2006.

Van 2007 t/m 2010 heeft ze als postdoc gewerkt bij het RIVM in Bilthoven, waar ze voornamelijk betrokken was bij de European Prospective Investigation into Cancer and Nutrition (EPIC) studie. In deze internationale EPIC studie heeft ze voeding, leefstijl en genetische factoren in relatie tot the risico op dikkedarmkanker en alvleesklierkanker onderzocht.

Op dit moment werkt ze als Universitair HoofdDocent bij de Afdeling Humane Voeding en Gezondheid van Wageningen University & Research. Haar onderzoek is gericht op de rol van voedings- en leefstijlfactoren in de ontwikkeling en het verloop van zowel sporadische als erfelijke dikkedarmkanker (i.e. Lynch syndroom).Haar onderzoek is vooral gericht op het onderzoeken van onderliggende mechanismen door associaties van leefstijlfactoren in specifieke (genetische) subgroepen te onderzoeken en door gen-leefstijl interacties in een epidemiologische setting te evalueren. Dit doet ze door verschillende data science technieken toe te passen. Ze werkt samen met verschillende onderzoekers en cohort consortia over de hele wereld en heeft meer dan 100 artikelen gepubliceerd in internationale wetenschappelijke tijdschriften.


Expertiseprofiel
Expertise
Sociale media
  Fränzel van Duijnhoven op Linkedin

Publicaties
Kernpublicaties
Publicatielijsten
Onderzoeker ID's

Projecten

Projecten - Algemeen

COLON studie: observationeel onderzoek voor en over dikkedarmkanker patiënten. In deze studie kijken we naar de invloed van voeding en leefstijl op het ziekteverloop van dikkedarmkanker.

GEOLynch studie: observationeel onderzoek voor en over mensen met Lynch syndroom. In deze studie kijken we naar de invloed van voeding en leefstijl op het ontstaan van dikke darmpoliepen en kanker bij mensen met een erfelijke aanleg voor kanker (Lynch syndroom).

GECCO studie: in deze internationale samenwerking kijken we naar de invloed van genen, alleen en in combinatie met leefstijl, op het ontstaan van dikke darmkanker.


Onderwijs
Vakken
  • HNH-31506 - Analytical Epidemiology I: Modelling in Nutrition & Disease Research
Caption Text
  • mail
  • chat
  • print

Profiel