|
Transitie naar Kringlooplandbouw
De publicatie 'Toekomstige voedselproductie' brengt zeven pionierende Nederlandse kringloopboeren in beeld die verschillen in aanpak. Door te laten zien hoe ze het doen, zijn ze een inspiratiebron voor Nederlandse agrariërs en beleidsmakers.
Hoe we ons voedsel produceren, raakt steeds verder uit balans. Het gaat verder dan wat de aarde kan geven. Pioniers in kringlooplandbouw laten zien dat het anders kan. In Nederland zijn vele innovatieve kringlooplandbouwbedrijven die op een andere manier plantaardig en/of dierlijk voedsel produceren. Zeven vernieuwende voedselproducerende bedrijven zijn uitgebreid onderzocht. De ondernemingen verschillen in bedrijfsvorm en kringloopstrategie, maar zijn vergelijkbaar in mate van innovativiteit. Hun kringloopaanpak is divers, maar ze lopen allemaal tegen innovatiebarrières aan omdat ze het anders doen. Op basis van gesprekken met 46 informanten en een internetverkenning zijn 250 pionierende bedrijven in kaart gebracht. Hiervan zijn er 88 opgenomen in de publicatie en zeven uitgebreid beschreven. De overheid krijgt via hun verhalen inzicht in belemmeringen en adviezen over hoe beleid deze kan beslechten. De verhalen geven een kijkje in de keuken van de innovatieve kringloopboer. Lees hele publicatie op https://edepot.wur.nl/519070
Voedselinnovaties in Nederland
In Nederland zijn honderden kleinschalige en middelgrote initiatieven die bijdragen aan vernieuwing en innovatie rond voedsel. Deze initiatieven sluiten aan bij allerlei maatschappelijke trends zoals gemak, duurzaamheid, beleving, dierenwelzijn, digitalisering, gezondheid, individualisering, eerlijke handel, exclusiviteit en terug naar de natuur, die vertaald kunnen worden naar innovaties in de wereld van voedsel. Met een internetzoektocht en consultatie van experts zijn meer dan 300 voedselinnovaties geïdentificeerd. Deze initiatieven zijn inductief, dus op grond van de voorbeelden die we vonden en niet op basis van vooraf bedachte sub-groepen gecategoriseerd. Dit leverde acht onderscheidende thema’s op. Lees hele publicatie op http://edepot.wur.nl/393941
Veranderkunde Duurzame Zuivelketen
Met het initiatief Duurzame Zuivelketen (DZK) werkt de Nederlandse zuivel aan verduurzaming. Wageningen Economic Research ondersteuntde veranderstrategie van de zuivelsector met de Sociale Innovatie Aanpak. We brengen perspectieven van boeren, adviseurs en andere belanghebbenden in beeld, reflecteren samen met het DZK op de uitgevoerde veranderstrategie, en organiseren creatieve workshops met zuivelpartijen om nieuwe best practices en oplossingsrichtingen in kaart te brengen. Dit doen we in nauwe samenwerking met collega’s die de duurzaamheidsprestaties monitoren. In een interview stelt de projectleider van Duurzame Zuivelketen dat: “Wageningen Economic Research oog heeft voor de dilemma’s van de sector, zonder daar kritiekloos in mee te gaan” (zie http://www.wur.nl/nl/show/LEI-ontwikkelt-set-indicatoren-voor-Duurzame-Zuivelketen.htm).
Varkens en burgers in Brabant
Maatschappelijk draagvlak is van wezenlijk belang voor toekomstige voedselproductie in Nederland. De nonwaardering van de varkenshouderijsector in Brabant zorgt al jaren voor spanningen bij onder andere burgers, boeren en gemeenten. Deze studie stelt dat nieuwe verbindingen tussen burgers, boeren en overheid nodig zijn om het vertrouwen te herstellen in Brabant (zie http://edepot.wur.nl/279565)
Leerervaringen en oogst van internationaal Greenport programma
Greenport Holland International (GHI) ondersteunden de internationalisering van de Nederlandse tuinbouw en vroeg aan het ons om de leerervaringen en de oogst van GHI expliciet te maken (zie http://edepot.wur.nl/326328).
|