Zoek medewerkers/organisaties P Grootswagers MSc
Naam
Naam P Grootswagers MSc
RoepnaamPol
Emailpol.grootswagers@wur.nl

Werk
OmschrijvingExterne medewerker
OrganisatieDepartement Agrotechnologie en Voedingswetenschappen
OrganisatieeenheidHumane Voeding & Gezondheid
Reguliere werkdagen
Ma Di Wo Do Vr
Ochtend
Middag

Expertiseprofiel
Expertise
Sociale media
  Pol Grootswagers op ResearchGate
  Pol Grootswagers op Linkedin
  Pol Grootswagers op Twitter

Projecten

Project: de ProMO-Studie

De ProMO-studie is een interventieonderzoek dat is opgezet om te ontdekken wat de effecten zijn van een nieuw drinkvoedingsproduct op spiermassa, spierfunctie en fysiek functioneren bij ondervoede ouderen. De studie vindt plaats op de Wageningen Universiteit tussen juli 2016 en juni 2017.

Ondervoeding komt nog steeds veel voor in Nederland. Meer dan 10% van de mensen ouder dan 75 is ondervoed. Ondervoeding heeft een negatieve impact op fysiek functioneren, immuunsysteem, wondgenezing en andere klinische parameters. Dit leid tot een verminderde mobiliteit en zelfredzaamheid, en tot langere ziekenhuisopnames. 

Vanwege een verminderde eetlust en een vergroot verzadigingsgevoel neemt de energie-inname met 20% af tussen het 26e en het 70e levensjaar. Naast deze verminderde energie-inname is bij ouderen de eiwitsyntheserespons afgezwakt. Samen leidt dit tot een leeftijdsgerelateerd verlies van spiermassa en kracht. 

Voedingsinterventies zijn belangrijk in het tegengaan van ondervoeding. Van verschillende ingrediënten is aangetoond dat ze de spiermassa kunnen vergroten.

De ProMO-studie onderzoekt een nieuw drinkvoedingsproduct dat verschillende veelbelovende ingrediënten combineert om hiermee spiermassa te vergroten, spierfunctie te verbeteren en ondervoeding te verslaan.


Onderwijs
Vakken
  • HNH-34106 - Nutrition and the Ageing Body
  • HNH-51806 - Interventions for Healthy Ageing in Humans and Model Species
Caption Text
  • mail
  • chat
  • print

Profiel