Zoek medewerkers/organisaties prof.dr.ir. MH Zwietering
Naam
Naamprof.dr.ir. MH Zwietering
RoepnaamMarcel
Emailmarcel.zwietering@wur.nl

Werk
OmschrijvingLeerstoelhouder
OrganisatieDepartement Agrotechnologie en Voedingswetenschappen
OrganisatieeenheidLevensmiddelenmicrobiologie
Telefoon+31 317 482 233
Mobiel
Telefoon secretariaat+31 317 482 887
Telefoon 2
Fax
Notitie voor telefonist
Notitie door telefonist
BezoekadresBornse Weilanden 9
6708WG, WAGENINGEN
Gebouw/Kamer118/X2115
PostadresPostbus 17
6700AA, WAGENINGEN
Bodenummer117
Reguliere werkdagen
Ma Di Wo Do Vr
Ochtend
Middag
Nevenwerkzaamheden
  • Alle werkzaamheden zijn gerelateerd aan de functie - Side Activities
    dec 2019 - Nu

    Eventuele vergoedingen gaan naar de leerstoel

  • Voorzitter Commissie Integriteit Onderzoek Windesheim - Windesheim
    okt 2019 - dec 2022

  • Food Safety Advisory Group - Friesland Campina
    jul 2016 - Nu

    yearly advisory group meeting and occasional advisory meeting

  • Strategic advisory group NVWA - NVWA
    mei 2015 - Nu

    Strategic advisory group Food Safety Authority

  • Editor - Elsevier
    jan 2008 - Nu

    Editor International Journal of Food Microbiology, Editorial board of International Journal of Microbiology, |Journal of Food Protection, and Nieuwsbrief Voedselveiligheid

  • lid Gezondheidsraad en commissielid - Gezondheidsraad
    jan 2006 - Nu

    member health council until 12-2019 and member committee dietary advise pregnant woman

  • Task force Member - ILSI Europe
    jan 2005 - Nu

    Task force on Microbiological Food Safety and expert groups ILSI-Europe|

  • Member of ICMSF - ICMSF
    jan 2005 - Nu

    Member of the International Commission on Microbiological Specifications for Foods

  • Occasional Scientific Advisor - Food Industries and advises to Institutes
    jan 2003 - Nu

    Occasional Scientific Advisor (last five years): Danone, Unilever, Intersnack, NVWA (Food Safety Authority), Nutritional institute (Voedingscentrum), IBM/Mars consortium, Luiten, Ireland Department of Agriculture, Food and the Marine

  • Frequent expert in scientific panels - ILSI/FAO/WHO/EFSA/CODEX
    jan 2003 - Nu

    (ILSI, FAO/WHO, EFSA, Codex working groups)


Biografie

Na zijn studie Biotechnologie bij Wageningen Universiteit (1987, cum laude) startte Marcel Zwietering bij Levensmiddelenproceskunde van dezelfde universiteit. In 1993 promoveerde hij op een proefschrift met de titel ‘Modeling of the microbial quality of food’ (cum laude). Daarna bleef hij bij deze groep als universitair docent en later universitair hoofddocent. Zijn onderzoek was gericht op kwantitatieve microbiologie en risico-analyse. In 1995 verbleef hij tijdens een sabbatical half jaar bij het Unilever research lab in Colworth House, UK.

In 1998 ging hij werken bij het research lab van Danone, Le Plessis Robinson in Frankrijk, waar hij werkte aan kwaliteitsbeheersing van starterculturen, onderzoek naar symbiose, metabole-flux-analyse, en kwantitatieve risico-analyse.

Sinds januari 2003 is hij professor levensmiddelenmicrobiologie bij Wageningen Universiteit. In deze leerstoel wordt onderzoek verricht in het domein van de voedselveiligheid, risico-analyse, fermentatie, detectie en hygiëne, eco-fysiologie en functionele genomica. Onderwijs wordt gegeven zowel in de BSc (basis levensmiddelenmicrobiologie), in de MSc (Advanced Food Microbiology, Food Fermentation, Advanced Fermentation, Food Safety Risk Assessment and Food Safety Management), alsook in PhD cursussen. Er wordt ook onderwijs verzorgd in cursussen risicocommunicatie en life sciences for social scientists. Er is een afstand BSc cursus voor de NTU University (Singapore) en een internationale MSc cursus food technology. Samen met de leerstoel toxicologie is er een Food Safety MOOC ontwikkeld die een groot internationaal publiek heeft aangetrokken.    

Hij heeft 208 artikelen in peer-reviewed wetenschappelijke tijdschriften en heeft een h-factor van 44 (Scopus October 2019).

Marcel is editor van het International Journal of Food Microbiology en lid van de editorial board van de Journal of Food Protection.

Hij is co-chair van de ILSI-Europe Microbiological Food Safety task force, en de strategische adviesraad van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit.

Hij wordt regelmatig uitgenodigd voor internationale expert consultations van de FAO/WHO (JEMRA, Joint FAO/WHO Expert Meetings on Microbiological Risk Assessment) European Food Safety Authority (EFSA), en Codex working groups. 

In 2005 is hij als lid verkozen van de International Commission on Microbiological Specifications for Foods (ICMSF) en in 2006 is hij benoemd als lid van de Gezondheidsraad.

Bij de IAFP2019 heeft hij de Elmer Marth Educator Award en de International Leadership Award ontvangen.

Hij begeleidt momenteel 11 promovendi en heeft 32 promovendi begeleid voor hun promotie. Hij is opponent geweest bij 32 PhD studenten van Wageningen Universiteit en 25 PhD studenten van andere universiteiten (waarvan 21 buiten Nederland). Sinds 2018 is hij lid van het college van promoties van Wageningen Universiteit.

prof. dr. ir. M.H. Zwietering

Hoogleraar Levensmiddelenmicrobiologie

Wageningen Universiteit

persoonlijke pagina:

https://www.vcard.wur.nl/Views/Profile/View.aspx?id=5122&ln=nl

Laboratory of Food Microbiology


Expertiseprofiel
Expertise

Publicaties
Kernpublicaties
Publicatielijsten

Projecten

Onderwijs
Vakken
Caption Text
  • mail
  • chat
  • print

Profiel