Zoek medewerkers/organisaties prof.dr.ir. MH Zwietering
Naam
Naamprof.dr.ir. MH Zwietering
RoepnaamMarcel
Emailmarcel.zwietering@wur.nl

Werk
OmschrijvingHoogleraar/Leerstoelhouder
OrganisatieDepartement Agrotechnologie en Voedingswetenschappen
OrganisatieeenheidLevensmiddelenmicrobiologie
Telefoon+31 317 482 233
Mobiel
Telefoon secretariaat+31 317 482 887
Telefoon 2
Fax
Notitie voor telefonist
Notitie door telefonist
BezoekadresBornse Weilanden 9
6708WG, WAGENINGEN
Gebouw/Kamer118/X2115
PostadresPostbus 17
6700AA, WAGENINGEN
Bodenummer117
Reguliere werkdagen
Ma Di Wo Do Vr
Ochtend
Middag
Nevenwerkzaamheden
  • Vice Chair of the International Food Protection Issues PDG - International Association for Food Protection (IAFP)
    mei 2021 - aug 2025

    Vice Chair of the International Food Protection Issues Professional Development Group if the IAFP (chair in 2023)

  • Alle werkzaamheden zijn gerelateerd aan de functie - Side Activities
    dec 2019 - Nu

    Eventuele vergoedingen gaan naar de leerstoel

  • Voorzitter Commissie Integriteit Onderzoek Windesheim - Windesheim
    okt 2019 - Nu

  • Food Safety Advisory Group - Friesland Campina
    jul 2016 - Nu

    yearly advisory group meeting and occasional advisory meeting

  • Editor - Elsevier
    jan 2008 - Nu

    Editor International Journal of Food Microbiology, Editorial board of International Journal of Microbiology, |Journal of Food Protection, and Nieuwsbrief Voedselveiligheid

  • Task force Member and co-chair - ILSI Europe
    jan 2005 - Nu

    Task force on Microbiological Food Safety and expert groups ILSI-Europe|

  • Member and Chair of ICMSF - ICMSF
    jan 2005 - Nu

    Member and since 2020 Chair of the International Commission on Microbiological Specifications for Foods

  • Occasional Scientific Advisor - Food Industries and advises to Institutes
    jan 2003 - Nu

    Occasional Scientific Advisor (last five years): NVWA (Food Safety Authority), Nutritional institute (Voedingscentrum), IBM/Mars consortium, Luiten, Ireland Department of Agriculture Food and the Marine, American Frozen Food Institute, Sonec, van Drie

  • Frequent expert in scientific panels - ILSI/FAO/WHO
    jan 2003 - Nu

    (ILSI, FAO/WHO, EFSA, Codex working groups)


Biografie

Na zijn studie Biotechnologie bij Wageningen Universiteit (1987, cum laude) startte Marcel Zwietering bij Levensmiddelenproceskunde van dezelfde universiteit. In 1993 promoveerde hij op een proefschrift met de titel ‘Modeling of the microbial quality of food’ (cum laude). Daarna bleef hij bij deze groep als universitair docent en later universitair hoofddocent. Zijn onderzoek was gericht op kwantitatieve microbiologie en risico-analyse. In 1995 verbleef hij tijdens een sabbatical half jaar bij het Unilever research lab in Colworth House, UK.

In 1998 ging hij werken bij het research lab van Danone, Le Plessis Robinson in Frankrijk, waar hij werkte aan kwaliteitsbeheersing van starterculturen, onderzoek naar symbiose, metabole-flux-analyse, en kwantitatieve risico-analyse.

Sinds januari 2003 is hij hoogleraar levensmiddelenmicrobiologie bij Wageningen Universiteit. In deze leerstoel wordt onderzoek verricht in het domein van de voedselveiligheid, risico-analyse, fermentatie, detectie en hygiëne, eco-fysiologie en functionele genomica. Onderwijs wordt gegeven zowel in de BSc (basis levensmiddelenmicrobiologie), in de MSc (Advanced Food Microbiology, Food Fermentation, Advanced Fermentation, Food Safety Risk Assessment and Food Safety Management), alsook in PhD cursussen. Er wordt ook onderwijs verzorgd in cursussen risicocommunicatie en life sciences for social scientists. Er is een afstand BSc cursus voor de NTU University (Singapore) en een internationale MSc cursus food technology. Samen met de leerstoel toxicologie is er een Food Safety MOOC ontwikkeld die een groot internationaal publiek heeft aangetrokken.    

Hij heeft 211 artikelen in peer-reviewed wetenschappelijke tijdschriften en heeft een h-factor van 46 (Scopus September 2020).

Marcel is editor van het International Journal of Food Microbiology en lid van de editorial board van de Journal of Food Protection.

Hij is co-chair van de ILSI-Europe Microbiological Food Safety task force, en lid van de strategische adviesraad van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit.

Hij wordt regelmatig uitgenodigd voor internationale expert consultations van de FAO/WHO (JEMRA, Joint FAO/WHO Expert Meetings on Microbiological Risk Assessment) European Food Safety Authority (EFSA), en Codex working groups. 

In 2006 is hij benoemd als lid van de Gezondheidsraad. In 2005 is hij als lid verkozen van de International Commission on Microbiological Specifications for Foods (ICMSF) en in 2020 verkozen als voorzitter.

Bij de IAFP2019 heeft hij de Elmer Marth Educator Award en de International Leadership Award ontvangen.

Hij begeleidt momenteel 8 promovendi en heeft 33 promovendi begeleid voor hun promotie. Hij is opponent geweest bij 33 PhD studenten van Wageningen Universiteit en 25 PhD studenten van andere universiteiten (waarvan 21 buiten Nederland). Sinds 2018 is hij lid van het college van promoties van Wageningen Universiteit.

prof. dr. ir. M.H. Zwietering

Hoogleraar Levensmiddelenmicrobiologie

Wageningen Universiteit

 

persoonlijke pagina:

https://www.vcard.wur.nl/Views/Profile/View.aspx?id=5122&ln=nl

laboratorium: http://www.fhm.wur.nl


Expertiseprofiel
Expertise

Publicaties
Kernpublicaties
Publicatielijsten

Projecten

Onderwijs
Vakken
Caption Text
  • mail
  • chat
  • print

Profiel