Naam
Naam P Kruizinga
RoepnaamPeter
Emailpeter.kruizinga@wur.nl

Werk
OmschrijvingExterne medewerker
OrganisatieDepartement Omgevingswetenschappen
OrganisatieeenheidCultural Geography

Biografie

Ik ben extern PhD kandidaat en bestudeer de ontwikkeling van de provincie Zeeland tot een gezonde regio.

In het licht van de groeiende belangstelling voor gezondheid en leefstijl in onze maatschappij zijn er belangrijke ontwikkelingen gaande in de provincie Zeeland. Vanuit Economische Impuls Zeeland is een project gehouden over Vitaliteit en Wellness. Als een vervolg daarop hebben de gemeenten Veere en Sluis projecten uitgevoerd die hebben geleid tot de badstatus voor Domburg en Cadzand, waarmee deze plaatsen erkend zijn als heilzaam voor de gezondheid door de Duitse autoriteiten op dit gebied. Deze stap past binnen de ontwikkeling waarbij in het algemeen mensen langer gezond (willen) blijven en ouder worden. Tegelijkertijd wordt geconstateerd dat leefstijl gerelateerde ziekten als overgewicht en diabetes endemisch aan het worden zijn, wat resulteert in hogere kosten voor gezondheidszorg in de toekomst. GGD Zeeland pleit daarom voor het ontwikkelen van plannen die leiden tot een aanzienlijke verbetering van de gezondheid van inwoners en het ontwikkelen van Zeeland tot de meest gezonde provincie van Nederland, naar voorbeeld van zogenaamde “Blue Zones” (gebieden op aarde waar mensen langer gezond en gelukkig leven). Binnen enkele gemeenten en vanuit ondernemers in het toerisme worden ideeën ontwikkeld voor gezondheid gerelateerde producten voor toeristen. Een idee daarbij is de ontwikkeling van Zeeland tot “Gezondheidsregio”, om gezondheidstoeristen aan te trekken.

Mijn onderzoek richt zich op de vraag hoe gezondheid en leefstijl worden ingezet bij de ontwikkeling van Zeeland en hoe inwoners en bezoekers de invloed van deze ontwikkeling op hun leven ervaren.

Verder werk ik als project-manager en senior-docent bij HZ University of Applied Sciences in Vlissingen, op het terrein van Vitaliteitsmanagement & Toerisme en als onderzoeker bij het Kenniscentrum Kusttoerisme en het lectoraat “Gezonde Regio”. Voor meer informatie:

Vitaliteitsmanagement & Toerisme: http://hz.nl/nl/studiekeuze/opleidingen/alle-opleidingen/voltijd/Scaldis%20Academy/Vitaliteitsmanagement%20en%20Toerisme/Pages/Introductie.aspx

Kenniscentrum Kusttoerisme: http://www.kenniscentrumtoerisme.nl/nl/


Expertiseprofiel
Expertise
Sociale media
  Peter Kruizinga op Linkedin
  Peter Kruizinga op ResearchGate

Projecten

PhD-project De biopolitiek van gezondheid en leefstijl in "Gezondheidsregio's" en "Blue Zones". De casus Zeeland.


Onderwijs

Radboud University, Nijmegen

Caption Text
  • mail
  • chat
  • print

Profiel