Naam
Naamdr. FL Schaafsma
RoepnaamFokje
Emailfokje.schaafsma@wur.nl

Werk
OmschrijvingDLO Onderzoeker
OrganisatieWageningen Research
OrganisatieeenheidWageningen Marine Research - Overige
Telefoon
Mobiel+31 6 20689523
Telefoon secretariaat+31 317 480 900
Telefoon 2
Fax
Notitie voor telefonist
Notitie door telefonist
BezoekadresAnkerpark 27
1781AG, DEN HELDER
Gebouw/Kamer/A1.08
Postadres
Bodenummer
Reguliere werkdagen
Ma Di Wo Do Vr
Ochtend
Middag

Biografie

In het zee-ijs groeiende algen zijn een belangrijke voedselbron voor het rijke leven in de poolzeeën, met krill in het zuiden en Arctische kabeljauw in het noorden. Grote aantallen vogels en zeezoogdieren zijn afhankelijk van deze voedselketen. Een opwarmend klimaat en daarmee de verandering in de omvang, dikte en duur van zee-ijs kan grote gevolgen hebben voor deze ecosystemen. Door onderzoek naar de voedselketen van zee-ijs kan beleid voor natuurbescherming en visserij beter inspelen op toekomstige veranderingen.

Om het belang van zee-ijs in het leven van soorten te onderzoeken worden monsters verzameld in het oppervlakte water onder ijs en op open zee met de wereldwijd unieke Surface and Under Ice Trawl (SUIT). Door de ontoegankelijkheid van de oppervlakte onder het ijs was dit voorheen nauwelijks mogelijk. In het onderzoek wordt bijvoorbeeld het dieet van de bemonsterde organismen en de energie stroom tussen verschillende trofische niveaus bekeken.

Rijkdom, biomassa en verspreiding van sleutelsoorten, zoals krill, in het onder-ijs ecosysteem worden gekwantificeerd en het belang van zee-ijs geassocieerde koolstofbronnen wordt bekeken. Ook wordt het effect van zee ijs op de structuur van de levende gemeenschap onderzocht.

Meer informatie, nieuws en resultaten zijn te vinden in de dossiers:

Zuidpool: www.wur.nl/zuidpool

Noordpool: www.wur.nl/noordpool


Expertiseprofiel

Publicaties
Kernpublicaties
Publicatielijsten

Projecten
Het belang van zee ijs in het behoud van de levende rijkdommen van de poolzeeën

Iceflux-NL

Caption Text
  • mail
  • chat
  • print

Profiel