Naam
Naamdr.ir. M Mars
RoepnaamMonica
Emailmonica.mars@wur.nl

Werk
OmschrijvingAssociate Professor
OrganisatieDepartement Agrotechnologie en Voedingswetenschappen
OrganisatieeenheidHumane Voeding & Gezondheid
Telefoon+31 317 485 340
Mobiel
Telefoon secretariaat+31 317 480 100
Telefoon 2
Fax
Notitie voor telefonist
Notitie door telefonist
BezoekadresStippeneng 4
6708WE, WAGENINGEN
Gebouw/Kamer124/1041
PostadresPostbus 17
6700AA, WAGENINGEN
Bodenummer62
Reguliere werkdagen
Ma Di Wo Do Vr
Ochtend
Middag
Nevenwerkzaamheden
 • Bestuurslid en penningmeester - Nederlandse Academie voor Voedingswetenschappen
  jun 2020 - Nu

 • Wetenschappelijke Adviesraad - Wetenschapswinkel WUR
  jan 2018 - Nu

  Wageningen University & Research (WUR) ondersteunt met de Wetenschapswinkel onderzoeksprojecten op initiatief van maatschappelijke organisaties en van ondernemende groepen burgers. (http://www.wur.nl/nl/Onderwijs-Opleidingen/wetenschapswinkel.htm) De wetenschappelijke adviesraad heeft de volgende taken: Bewaken van de grote lijnen d.m.v. beoordeling van het jaarverslag; Adviseren van de Wetenschapswinkel; Optreden als ambassadeur van de Wetenschapswinkel; Rapporteren en adviseren naar de Raad van Bestuur over de Wetenschapswinkel.

 • Opdrachtgever Technasium - het Streek Lyceum
  sep 2010 - Nu

  Expert voor verschillende groepsopdrachten voor het Technasium. Vraagbaak voor leerlingen en beoordelen van presenaties.

 • Expert in verschillende werkgroepen van ILSI - ILSI Europe
  jan 2008 - Nu

  ILSI heeft verschillende werkgroepen op het gebied van verzadiging en de regulatie van voedselinneming. Ik heb bijgedragen aan literatuur reviews en consensus papers over verschillende onderwerpen. Deze zijn gepubliceerd in wetenschappelijke peer-reviewed tijdschriften.


Biografie

Mijn achtergrond is voedingswetenschap; ik heb Voeding van de Mens gestudeerd in Wageningen en heb mij tijdens mijn studie gespecialiseerd in epidemiologie en sensorisch onderzoek. In 2004 ben ik gepromoveerd op de rol van leptine in eetlustregulatie. Na mijn promotie heb ik verschillende posities gehad bij de afdeling Humane Voeding (WU) en het Top Institute Food & Nutrition in onderwijs en onderzoek. Op dit moment ben ik werkzaam als Universitair Hoofddocent in de groep Sensory Science and Eating Behaviour.

Onderzoeksinteresse
In mijn onderzoek richt ik me op gezondere en duurzame voedingspatronen, die tevens smakelijk zijn. Voedingspatronen die we goed kunnen volhouden. In een samenleving waarin veel mensen te zwaar zijn en ook duurzamere voeding essentieel is, is een verschuiving van ons voedingspatroon van groot belang.

Ik richt me specifiek op het beter begrijpen van de relatie tussen voedseleigenschappen, eetgedrag, orale en maagfysiologie, en voedselinname en voedingspatronen. Eigenschappen zoals de smaak, textuur en vorm van voedsel, bepalen de hoeveelheid voedsel die mensen eten. Maar wat zijn de achterliggende biologische mechanismes? En als je deze eigenschappen verandert, zijn deze effecten er op langere termijn dan nog steeds? 

Mijn onderzoek bestaat uit de volgende 3 onderzoekslijnen:

 1. Beter begrijpen van de fysiologische mechanismes in relatie tot verzadiging en voedselinname (korte termijn experimenten)
 2. Effecten van veranderingen in eetgedrag en voedsel op langere termijn uitkomsten, zoals voedselinname en lichaamsgewicht (voedingstrials)
 3. Onderzoeken van relaties tussen voedseleigenschappen (anders dan nutrienten) en voedseiname en gewichtsstatus (observationele en cross-sectionele gegevens)

 

Binnen deze onderzoekslijnen maak ik gebruik van nieuwe technieken zoals, bio-sensoren, digitale tools (apps) en nieuwe onderzoeksbenaderingen zoals burgerwetenschap en big data.


Expertiseprofiel
Expertise
Sociale media
  Monica Mars op Twitter
  Monica Mars op ResearchGate

Publicaties
Publicatielijsten
Onderzoeker ID's

Projecten

Onderwijs
Vakken
 • FPE-32306 - Food Digestion: Oral and Gastric Structure Breakdown
 • HNH-25806 - Research Methodology for Nutrition and Health I
 • HNH-29803 - Basic Sensory Science
 • HNH-30306 - Psychobiology of Food Choice and Eating Behaviour
 • YSS-35803 - Data Science Applications for Food and Consumer Science
 • YSS-36306 - Data Science for Food and Consumer Behaviour Research
Caption Text
 • mail
 • chat
 • print

Profiel