Naam
Naamdr. AP Koets
RoepnaamAd
Emailad.koets@wur.nl

Werk
OmschrijvingSenior onderzoeker bacteriologie
OrganisatieWageningen Bioveterinary Research
OrganisatieeenheidBacteriologie, Host Pathogen Interactie & Diagnostiek
Telefoon+31 320 238 610
Mobiel
Telefoon secretariaat+31 320 238 800
Telefoon 2
Fax
Notitie voor telefonist
Notitie door telefonist
BezoekadresHoutribweg 39
8221RA, LELYSTAD
Gebouw/Kamer/215.154
PostadresPostbus 65
8200AB, LELYSTAD
Bodenummer
Reguliere werkdagen
Ma Di Wo Do Vr
Ochtend
Middag

Biografie

Ad Koets is afgestudeerd aan de Universiteit Utrecht Faculteit Diergeneeskunde in 1994 en werkte daarna voor ongeveer een jaar als dierenarts in een gemengde praktijk. In 1995 stapte hij over naar de afdeling Pathologie van de Faculteit Diergeneeskunde in Utrecht voor een onderzoek naar de rol van pro-inflammatoire cytokines tijdens de vroege stadia van het afkalf proces bij het rund in samenwerking met Wageningen Bioveterinary Research (WBVR) in Lelystad. Vanaf 1996 starte hij zijn promotie onderzoek in de veterinaire immunologie aan de afdeling Immunologie van de Faculteit Diergeneeskunde in Utrecht op het onderwerp van T-cel immuniteit en genetische resistentie tegen runder paratuberculose veroorzaakt door Mycobacterium avium ssp. paratuberculose. Na zijn promotie in 2000 is hij verder gespecialiseerd in immunologie, vaccinologie en gastheer genetische en milieu-factoren van infectieziekten bij herkauwers, varkens en pluimvee. Hij ging vervolgens werken bij de afdeling Gezondheidszorg Landbouwhuisdieren in 2002 en werd benoemd tot universitair hoofddocent Infectiebiologie in 2009. Vanaf juli 2014 is hij het hoofd van het Nationaal Referentielaboratorium voor mycobacteriële infecties en tuberculose bij WBVR. Vanaf 2016 heeft hij de Intracellulaire Bacteriële Infecties Sectie (IBIS) gestart om onderzoek te focussen op gastheer-pathogeen interacties van zoönotische bacteriële infecties zoals tuberculose, brucellose en chlamydiosis.

 

Ad heeft expertise en bijzondere interesse in gastheer-pathogeen interacties van intracellulaire bacteriën met als doel het verbeteren van de mogelijkheden om deze ziekten beter te controleren door middel van het verbeteren van diagnostische tests, ontwikkeling van vaccins en begrip gastheer genetische en omgevingsfactoren. Hij is overtuigd van de toegevoegde waarde van een multidisciplinaire en grensoverschrijdende One-Health aanpak om complexe onderzoeksvragen te beantwoorden. Deze omvatten maar zijn niet beperkt tot genomics en proteomics benaderingen in gastheer en pathogeen interactie en mathematische modellering van binnen en tussen gastheer immuniteit en infectie dynamiek.


Expertiseprofiel
Expertise
Sociale media
  Ad Koets op Linkedin

Publicaties
Kernpublicaties
Publicatielijsten

Projecten

Tuberculosis (TB) is the deadliest infectious disease in the world. About 1 million people die from this disease annually, and an average of 1 out of 3 people are carriers of this bacterium. In the Netherlands, this diseasehas been under control for decades, which is why we hardly consider
it a problem. But: TB’s resistance to antibiotics is increasing, and in a number of countries almost no effective medicine is available. If we actually lose this line of defence, the whole world will have a problem, including the Netherlands. This is why I think it’s time for a new approach in the fight against TB. With this project, I am taking part in the Fundamental Change campaign of Wageningen University and Research. 

Caption Text
  • mail
  • chat
  • print

Profiel