Naam
NaamIr. JJ Claushuis
RoepnaamJob
Emailjob.claushuis@wur.nl

Werk
OmschrijvingPromovendus
OrganisatieDepartement Plantenwetenschappen
OrganisatieeenheidLaboratorium voor Erfelijkheidsleer
Reguliere werkdagen
Ma Di Wo Do Vr
Ochtend
Middag
Nevenwerkzaamheden
  • - Geen nevenwerkzaamheden
    okt 2017 - Nu


Biografie

Mijn onderzoek richt zich op plantensoorten die metalen in extreme mate opnemen in hun bovengrondse weefsels (hyperaccumulatie). Voor mij zijn de interessantste plantensoorten diegene die metalen hyperaccumuleren als de metalen gebonden zijn aan de bodem. Zulke hyperaccumulatoren kan je inzetten om metalen te ontrekken uit bodems of reststromen (fyto-extractie). Fyto-extractie is vooral effectief voor kostbare metalen (nikkel, kobalt en palladium) of giftige metalen (cadmium, arseen en thallium).


Expertiseprofiel
Expertise
Sociale media
  Job Claushuis op Linkedin

Projecten

Promotieonderzoek (2017-2022): Fyto-extractie van giftige en waardevolle metalen uit reststromen.

 

MSc afstudeeronderzoek (2014-2017), getiteld: Het beste maken van zuiveringslib: Fyto-extractie van cadmium, koper en zink

Met financiering van waterschap Aa & Maas heb ik een verkennend onderzoek verricht naar effectieve fyto-extractie van cadmium, koper en zink op gecomposteerd zuiveringslib. Het onderzoek is begeleid door prof.dr. Violette Geissen en prof.dr.ir. Mark G.M. Aarts, en geadviseerd door dr. Paul Römkens. De experimenten lieten zien dat planten cadmium en zink efficiënt uit biogranulaat kunnen extraheren, mits het biogranulaat ontzout is.

Extra-curriculair onderzoek (2015-2016), getiteld: Nikkel fyto-extractie uit mijnafval

Op verzoek, via prof.dr.ir. Mark G.M. Aarts, van mijnbouwbedrijf Fondel, heb ik geëxperimenteerd met nikkel- en zink-hyperaccumulerende plantensoorten, geteeld op trapsgewijze mengels van mechanisch nikkel-mijnafval en verschillende typen potgrond. Het onderzoek heeft het principe bewezen van commerciële fyto-extractie van nikkel uit mechanisch nikkel-mijnafval. Dr. Henk Schat heeft met raad en daad aan dit onderzoek bijgedragen.

BA afstudeeronderzoek (2012), getiteld: Occidentalismes op het Palestijnse platteland: de verhouding tussen de sociaaleconomische status van boeren uit de omgeving Birzeit en hun ideeën over afvalwaterhergebruik en buitenlandse invloeden

In de omgeving van Birzeit, op de Westelijke Jordaanoever, heb ik 35 boeren in het Arabisch geïnterviewd over hun werk, inkomen en ideeën. De interviews heb ik kwantitatief en statistisch verwerkt, om te concluderen welk type boer het best te benaderen is voor projecten voor afvalwaterhergebruik.

Caption Text
  • mail
  • chat
  • print

Profiel