Zoek medewerkers/organisaties prof.dr.ir. LFM Marcelis
Naam
Naamprof.dr.ir. LFM Marcelis
RoepnaamLeo
Emailleo.marcelis@wur.nl

Werk
OmschrijvingHoogleraar en leerstoelhouder Tuinbouw en Productfysiologie
OrganisatieDepartement Plantenwetenschappen
OrganisatieeenheidTuinbouw & Productfysiologie
Telefoon+31 317 485 675
Mobiel
Telefoon secretariaat+31 317 484 096
Telefoon 2
Fax
Notitie voor telefonist
Notitie door telefonist
BezoekadresDroevendaalsesteeg 1
6708PB, WAGENINGEN
Gebouw/Kamer107/W2.Ec.011
PostadresPostbus 16
6700AA, WAGENINGEN
Bodenummer40
Nevenwerkzaamheden
  • Adviseur van Mars One - Mars One foundation
    jan 1901 - Nu

    Leo Marcelis is adviseur van Mars One. Mars One richt zich o

  • hoofdeditor van de Sectie Crop and Product Physiology - Frontiers in Plant Science
    sep 2017 - Nu

    hoofdeditor van de sectie Crop and Product Physiology van het open access tijdschrift Frontiers in plant science

  • landelijke vertegenwoordiger van Nederland in de ISHS - ISHS Council
    aug 2014 - Nu

    vertegenwoordiger van Nederland in de council van de International Society for Horticultural Science (ISHS)


Biografie

Leerstoelgroep

Chair Horticulture and Product Physiology: Inaugural address

http://wurtv.wur.nl/p2gplayer/Player.aspx?id=5giw9


Expertiseprofiel
Expertise
Sociale media
  Leo Marcelis op Linkedin

Publicaties
Kernpublicaties
Publicatielijsten

Projecten

 

"LED it be 50%": Met LED-verlichting energiegebruik glastuinbouw halveren

Door gebruik te maken van LED-verlichting in kassen kan het energieverbruik van tomatentelers gehalveerd worden, In het LED it be project gaan acht promovendi en drie postdocs onderzoek doen om dit mogelijk te maken. Technologiestichting STW en tien bedrijven financieren dit onderzoek.

Overstappen van hogedruk natriumlampen naar LED-verlichting bespaart al 25 procent energie op de omzetting van elektriciteit in licht, en over enkele jaren waarschijnlijk zelfs 30 procent. Daarnaast denkt Marcelis nog eens 30 procent elektriciteit te kunnen besparen door de LEDs slim te plaatsen, de mogelijkheid te benutten van verschillende kleuren licht, op het juiste moment de juiste intensiteit te geven en gebruik te maken van rassen die aangepast zijn aan energiezuinige belichting. Op verlichting kan dus in totaal 60 procent elektriciteit bespaard worden. Verder kan door slimme toepassing van LED-licht bespaard worden op energiegebruik voor beheersing van luchtvochtigheid in kassen. Doordat LEDs weinig warmte afscheiden zal er echter wel wat meer gestookt moeten worden. Een netto energiebesparing van 50 procent is dus reëel, berekende Marcelis.

Licht en warmte straks ontkoppeld

Doordat LED-lampen niet heet worden, kunnen ze niet alleen boven maar ook tussen de tomatenplanten geplaatst worden. Door ook licht vanaf de zijkanten op planten te laten schijnen is veel winst te behalen. Welke kleur licht het best gebruikt kan worden tijdens verschillende fases, moet onderzocht worden. Voor de teler is natuurlijk belangrijk dat de plant de extra energie uit de geoptimaliseerde fotosynthese gebruikt om vruchten aan te maken, en niet alleen extra blad. Het ene tomatenras zal een andere lichtrespons hebben dan het andere ras, dus ook daar wordt door de onderzoekers naar gekeken. De opgedane kennis zal straks niet alleen voor telers van waarde zijn maar ook voor veredelingsbedrijven.

Vochthuishouding in kassen verandert

Ook de vochthuishouding in kassen zal veranderen bij gebruik van LED-verlichting. Gebruik van lichtkleuren beïnvloedt namelijk ook of planten hun huidmondjes open- of dichtzetten en het kan de weerbaarheid van planten tegen ziekten verhogen.

Bedrijfsprocessen veranderen door LED-verlichting

In een beslismodel voor tuinders , dat ook ontwikkeld wordt binnen dit project, zullen alle bedrijfsmatige processen meegenomen worden, van lichtkleurgebruik in verschillende fasen tot aan het managen van de vochthuishouding.

Deelnemers en financiers β€˜LED it be 50%’

In het project, getiteld LED it be 50%, dat geleid wordt door Leo Marcelis werkt Wageningen University samen met de universiteiten in Utrecht, Leiden, Delft en Eindhoven. Binnen Wageningen University werken meerdere groepen aan dit onderzoek: de leerstoelgroepen Tuinbouw & Productfysiologie, Agrarische Bedrijfstechnologie en Wageningen UR Plant Breeding. Daarnaast wordt er samengewerkt met tuindersorganisatie LTO Glaskracht Nederland, LED-lampenproducent Philips, plantenveredelaars RijkZwaan, Nunhems en Bejo, automatiseringsbedrijven HortiMax en B-Mex, opkweekbedrijven Van der Lugt Plantenkwekerij en Westlandse Plantenkwekerij en onderzoeksinstituut Wageningen UR Glastuinbouw.

 

 

Aio Projecten

  • LED lighting in greenhouse horticulture – Photomorphological responses in relation to growth and production (Pavlos Kalaitzoglou)
  • LED lighting in greenhouse horticulture - Photosynthetic acclimation and estimation of carbon fixation (Craig Taylor)
  • Dynamic transitions of leaf photosynthesis in response to changes in light intensity (Elias Kaiser)
  • Healthy fruits by localised LED lights on fruits (Nikos Ntagkas)
  • Unraveling the dual propagation strategy of plants (Faline Plantenga)
  • Abiotic stress in tomato (Alejandro Bustamente)
  • Genetic regulation of the cell cycle in tomato fruit by a network of transcription factors and its modification by growth conditions: a systems biology approach to explain tomato fruit growth and quality (Robert Okello Ongom)
  • The effect of genotype and environment on root exudation (René Kuijken)
  • Improving and quantitative understanding of Light Use Efficiency of greenhouse grown crops (Tao Li; finished 2015)
  • Growth and development in relation to shoot apex temperature in greenhouse crops (Andreas Savvides; finished 2014)

Webinars on fertilization in horticulture

 

In co-production with Wageningen UR the Haifa Group has organized a series of four webinars delivered by Prof. Dr. Leo Marcelis of the Horticulture & Product Physiology group.

In 4 online seminars of 1 hour Prof. Marcelis presented practical key topics on advanced fertilization:
1. Optimizing quality
2. Optimizing growth
3. Optimizing color and appearance
4. Optimizing nutrition and climate

Watch first webinar on optimizing quality at :

https://www.youtube.com/watch?v=PNaYaeqGzEg

Watch second webinar on optimizing growth at:

https://www.youtube.com/watch?v=0DeXdvpFHTE&feature=youtu.be

Watch third webinar on optimizing color and appearance at:

https://www.youtube.com/watch?v=sxAPz4xUHG0

 

Watch fourth webinar on optimizing nutrition and climate a

https://www.youtube.com/watch?v=CZFkxvWTP2ot

 

TIME SCALE: water and nutrient supply to plants for future space missions (ISS, Mars, Moon)

Scientific knowledge on whole-plant physiology and fundamental processes under Moon and Mars gravity conditions is essential to ensure a safe and reliable food supply in future space exploration. The knowledge will impact not only on innovations of life supports systems in space but also on agriculture on Earth. The EU (Horizon2020) has funded the TimeScale project, which project develops modular equipment in scalable advanced life support systems for space exploration (International Space Station, Moon, Mars). In this project Wageningen University cooperates with 7 European universities and companies.

In this project the role of Wageningen University is to design a water and nutrient delivery system for crop cultivation in life support systems in space. The technical focal point will be to provide a healthy root zone environment, avoiding hypoxia, while having optimal availability of water and nutrients in a closed loop system. To create this environment online monitoring and control systems of oxygen availability and nutrient solution composition will be developed. The scientific objective is to assess and model water, nutrient and oxygen uptake and physiological transport in the plant. A scientific mechanistic model simulating water uptake, transpiration, cation uptake and distribution in the plant as well as oxygen consumption of roots will be developed and tested on ground. Arabidopsis thaliana, lettuce and tomato (mini varieties) will be used as model plants for food crops.

 

more info about this project at: http://timescale.no


Onderwijs

HPP20306 Physiology and development of plants in horticulture

HPP31806 ' Advanced methods plant-climate research in controlled environments'

Summer school Greenhouse Horticulture  http://www.wageningenur.nl/en/newsarticle/Wageningen-Summer-School-on-Greenhouse-Horticulture-HPCUK.htm

Vakken
  • HPP-20306 - Physiology and Development of Plants in Horticulture
  • HPP-31806 - Advanced Methods for Plant-Climate Research in Controlled Environments
  • HPP-50401 - Capita Selecta Horticulture and Product Physiology
  • HPP-50403 - Capita Selecta Horticulture and Product Physiology
  • HPP-50404 - Capita Selecta Horticulture and Product Physiology
  • HPP-50406 - Capita Selecta Horticulture and Product Physiology
  • HPP-70424 - MSc Internship Horticulture and Product Physiology
  • HPP-70427 - MSc Internship Horticulture and Product Physiology
  • HPP-70430 - MSc Internship Horticulture and Product Physiology
  • HPP-70433 - MSc Internship Horticulture and Product Physiology
  • HPP-70436 - MSc Internship Horticulture and Product Physiology
  • HPP-70439 - MSc Internship Horticulture and Product Physiology
  • HPP-80424 - MSc Thesis Horticulture and Product Physiology
  • HPP-80427 - MSc Thesis Horticulture and Product Physiology
  • HPP-80430 - MSc Thesis Horticulture and Product Physiology
  • HPP-80433 - MSc Thesis Horticulture and Product Physiology
  • HPP-80436 - MSc Thesis Horticulture and Product Physiology
  • HPP-80439 - MSc Thesis Horticulture and Product Physiology
  • YPS-82318 - BSc Thesis Plant Sciences
Caption Text
  • mail
  • chat
  • print

Profiel