Naam
Naamdr. EJ Veen
RoepnaamEsther
Emailesther.veen@wur.nl

Werk
OmschrijvingUniversitair docent
OrganisatieDepartement Maatschappijwetenschappen
OrganisatieeenheidRurale Sociologie
Telefoon+31 320 291 643
Mobiel+31 6 23194758
Telefoon secretariaat
Telefoon 2
Fax
Notitie voor telefonist
Notitie door telefonist
BezoekadresHollandseweg 1
6706KN, WAGENINGEN
Gebouw/Kamer201/3013
Postadres
Bodenummer
Reguliere werkdagen
Ma Di Wo Do Vr
Ochtend
Middag

Biografie

Ik ben geinteresseerd in de hectiek van de stad, maar ook in het platteland en de voedselproductie die daar vaak plaatsvindt. In stadslandbouw komen het stedelijke en het rurale samen. Als socioloog vind ik het vooral interessant om uit te zoeken wat mensen beweegt, hoe zij hun keuzes maken, en hoe ze samen leven. Daarom heb ik in mijn promotieonderzoek een aantal buurtmoestuinen in Nederland bestudeerd. Ik onderzocht in hoeverre buurtmoestuinen tot sociale cohesie leiden. Ook bekeek ik in hoeverre we buurttuinen kunnen zien als uitingen van een nieuwe, alternatieve voedselbeweging. Mijn proefschrift is hier te vinden: http://edepot.wur.nl/345279.

Na het afronden van mijn promotie ben ik als docent gaan werken bij de leerstoelgroep Rurale Sociologie. Ik geef hier vakken op het gebied van (de sociologie van) voedsel en gezondheid. 

Ten tijde van mijn promotieonderzoek was ik als onderzoeker werkzaam bij DLO. Daar hield ik mij ook, en op een breder vlak, bezig met stadslandbouw, en daarnaast met multifunctionele landbouw. Voor mij zijn dit twee kanten van dezelfde medaille; het gaat om het samenbrengen van stad en platteland. Enerzijds een vermaatschappelijking van de landbouw, anderzijds een hernieuwde interesse van de stedeling voor waar zijn of haar voedsel vandaan komt. Ik houd me nog steeds met deze thema's bezig, maar ik onderzoek nu ook de gezondheidseffecten van tuinieren - de mate waarin tuinieren kan helpen een gezonde levensstijl in de praktijk te brengen, en of het een effectieve manier is om lotgenotencontact te bevorderen. Ik ben ook erg geinteresseerd in het stedelijke voedsellandschap, en menselijke strategieën om de dagelijkse maaltijd te verzorgen. 


Expertiseprofiel
Expertise
Sociale media
  Esther Veen op Twitter
  Esther Veen op Skype
  Blog Esther Veen

Publicaties
Kernpublicaties
Publicatielijsten

Onderwijs

Sinds januari 2016 ben ik als docent verbonden aan de leerstoelgroep Rurale Sociologie (sinds 2019 als Universitair docent). Ik geef vakken op het gebied van (de sociologie van) voedsel en gezondheid.

Ik ben betrokken als coach en expert bij het vak Academic Consultancy Training. Daarnaast begeleid ik regelmatig studenten bij hun afstuderen of stage, onder andere in Wetenschapswinkelprojecten.

Vakken
  • ENP-31806 - Globalization and Sustainability of Food Production and Consumption
  • ETE-22806 - Principles of Urban Environmental Management
  • LUP-36306 - Foodscapes, Urban Lifestyles and Transition
  • RSO-12806 - Eating, Customs and Health
Caption Text
  • mail
  • chat
  • print

Profiel