Naam
Naam S Bohm MSc BSc
RoepnaamSina
Emailsina.bohm@wur.nl

Werk
OmschrijvingPromovendus
OrganisatieDepartement Omgevingswetenschappen
OrganisatieeenheidPlantenecologie en Natuurbeheer
OmschrijvingPromovendus
OrganisatieDepartement Omgevingswetenschappen
OrganisatieeenheidPlantenecologie en Natuurbeheer
Reguliere werkdagen
Ma Di Wo Do Vr
Ochtend
Middag
Nevenwerkzaamheden
 • WWF Junior Camps - WWF Germany
  mrt 2021 - Nu

  WWF Junior or Youth Camps are vacation camps for children between 7 and 21 years of age. |I am helping at these camps as a so called Teamer providing supervision and nature education.

 • Conservator Nationale Zadencollectie - Stichting Levend Archief
  feb 2020 - Nu

  I am responsible for maintanence of the National Seed Bank of The Living Archive (Het Levend Archief)


Biografie

Mijn onderzoek draait om de ecologie en genetische diversiteit van beschermde bosplanten in Nederland. Veel kruiden van oude, rijke bossen zijn zeldzaam en verdeeld over kleine, geïsoleerde populaties door het land heen. Weinig genetische uitwisseling tussen populaties kan net zoals bij dieren ook bij planten leiden tot inteelt met negatieve gevolgen voor de vitaliteit. Ingeteelde populaties kunnen in vitaliteit en weerbaarheid weer toenemen door planten afkomstig uit een ander bos in de popualtie te brengen - een methode genaamd genetische versterking. Echter moet men goede inzicht hebben in de ecologie en genetische structuur van de populaties om te voorkomen dat populaties door genetische versterking schade nemen. Bijvoorbeeld moet men uitkijken dat geen lokale aanpassingen verloren gaan. Onderzoek naar de genetische structuur en de ecologische voorwaarden van een soort is essentieel om genetische versterking en herintroducties succesvol te maken. Daarom onderzoek ik de genetische structuur en het geschikte habitat van Slanke sleutelbloem, een typische plantensoort van oude bossen.

Planten herintroduceren – met of zonder micro-organismen?

De rol van micro-organismen bij herintroducties van planten is een hot-topic in het onderzoeksveld. Planten staan in interactie met bacteriën en schimmels in de bodem. Sommige micro-organismen helpen de planten om voedingsstoffen op te nemen terwijl andere schadelijke pathogenen zijn. Met name in bossen waar pas recentelijk de ecologische omstandigheden zijn hersteld of die nieuw geplant zijn, komen minder en/of andere micro-organismen voor dan in typische oude bossen. De vraag is of een plantensoort die in een bos wordt geherintroduceerd baat heeft als ook lokale micro-organismen mee worden verplaatst met behulp van een bodementing. Ik onderzoek deze vraag door kas- en veldexperimenten met Slanke sleutelbloem, Echte guldenroede en Fraai hertshooi uit te voeren met en zonder geënte bodem.

Een back-up voor alle wilde plantensoorten van Nederland

Naast mijn PhD werk ik als conservator bij de Nationale Zadencollectie van Stichting Het Levend Archief. Doel van de stichting is om van alle wilde plantensoorten van Nederland, dat zijn er ruim 1500 stuks, een back-up in de vorm van zaden veilig te stellen. Momenteel richten we ons op de Rode Lijst van Nederland die zo'n 400 soorten omvat. Voor deze soorten verzamelen we zaden uit ecologisch waardevolle bronpopulaties en slaan ze op in de zadencollectie om een back-up te hebben mocht de populatie sterk achteruit gaan of zelfs verdwijnen. 


Expertiseprofiel
Expertise
Sociale media
  Sina Bohm op Linkedin
  Sina Bohm op ResearchGate
  Sina Bohm op Twitter

Projecten

Levendige Bossen

Het Levend Archief

Caption Text
 • mail
 • chat
 • print

Profiel