Zoek medewerkers/organisaties dr. IJJ de Zwarte
Naam
Naamdr. IJJ de Zwarte
RoepnaamIngrid
Emailingrid.dezwarte@wur.nl

Werk
OmschrijvingUniversitair Docent
OrganisatieDepartement Maatschappijwetenschappen
OrganisatieeenheidAgrarische- en Milieugeschiedenis
Telefoon
Mobiel
Telefoon secretariaat+31 317 482 584+31 317 482 584
Telefoon 2
Fax
Notitie voor telefonist
Notitie door telefonist
BezoekadresHollandseweg 1
6706KN, WAGENINGEN
Hollandseweg 1
6706KN, WAGENINGEN
Gebouw/Kamer201/0105201/N.A.
Postadres
Bodenummer57
Reguliere werkdagen
Ma Di Wo Do Vr
Ochtend
Middag
Nevenwerkzaamheden

Biografie

Ingrid de Zwarte (1988) is universitair docent Agrarische en Milieugeschiedenis (RHI). Ze studeerde Geschiedenis en Slavische Talen en Culturen aan de Universiteit van Amsterdam. In februari 2018 promoveerde zij aan dezelfde universiteit en het NIOD Instituut voor Oorlogs-, Holocaust- en Genocidestudies op een proefschrift getiteld ‘The Hunger Winter: Fighting Famine in the Occupied Netherlands, 1944-45’ (ASH Dissertatieprijs 2017-18). Tijdens haar promotieonderzoek was zij een visiting scholar aan Columbia University’s Europese Instituut en Afdeling Epidemiologie. De Nederlandse publieksversie van haar proefschrift, De Hongerwinter, verscheen in 2019 bij Prometheus en haar Engelse monografie kwam in 2020 uit bij Cambridge University Press.

De Zwarte’s onderzoek richt zich op de rol van voedsel en hongersnood in oorlogstijd in brede zin: van honger als politiek-militair machtsinstrument tot sociale zelforganisatie in tijden van honger, van de demografische gevolgen van hongersnood tot de invloed van honger op migratie en identiteitsvorming.  Zij kon deze onderzoekslijn verder ontwikkelen als Niels Stensen postdoctoraal onderzoeker aan de Universiteit van Oxford met het project ‘Hunger as a Weapon: A Comparative Study into the Politics of Famine and Relief’.

Samen met M. Corporaal (PI) en L. Jensen heeft De Zwarte een NWO NWA-beurs ontvangen voor het project Heritages of Hunger: Societal Reflections on Past European Famines in Education, Commemoration and Musealisation’. Dit onderzoek richt zich op de rol en betekenis van Europese hongersnoden in onderwijsinstellingen en de erfgoedsector, en werkt hiervoor samen met hongersnoodexperts en culturele instellingen uit zestien verschillende landen.  

Daarnaast is ze in 2021 gestart met het onderzoeksproject 'Food, Famine and the End of Empire in Indonesia, 1940-1950', waarvoor ze een NWO-Veni-beurs ontving. Dit project onderzoekt de dynamiek tussen oorlogsvoering, hongersnood en dekolonisatieprocessen tijdens de Japanse bezetting en Indonesische National Revolutie. 

De Zwarte is als onderzoeker verbonden aan het NIOD Instituut voor Oorlogs-, Holocaust- en Genocidestudies. Tevens is ze redacteur van de War, Conflict, and Genocide Studies series bij Amsterdam University Press, en medeorganisator van het jaarlijkse Amsterdam Symposium on the History of Food.

E-mail: ingrid.dezwarte@wur.nl


Expertiseprofiel
Sociale media
  Ingrid de Zwarte op Twitter

Publicaties
Kernpublicaties

Onderwijs
Vakken
  • FPH21306 - History of Food Production
  • PPS31306 - Global Food Security
  • RHI11306 - Societal Transitions in Historical Perspective
  • RHI80424 - MSc Thesis Economic & Environmental History
  • RHI80436 - MSc Thesis Economic & Environmental History
  • YSS10906 - Analysis of a Problem Situation
Caption Text
  • mail
  • chat
  • print

Profiel