Naam
Naam MMM Franssen MSc
RoepnaamMargret
Emailmargret.franssen@wur.nl

Werk
OmschrijvingPromovendus
OrganisatieDepartement Maatschappijwetenschappen
OrganisatieeenheidConsumptie en Gezonde Levensstijl
Reguliere werkdagen
Ma Di Wo Do Vr
Ochtend
Middag
Nevenwerkzaamheden

Biografie

Opleiding
Ik ben opgeleid als gezondheidswetenschapper aan de Vrije Universiteit (Bachelor Gezondheidswetenschappen en Master Health Sciences). Gedurende mijn studie raakte ik steeds meer geinteresseerd in hoe (gezondheids)ongelijkheden geproduceerd en gereproduceerd worden. Tijdens mijn studie heb ik mijn focus gelegd op groepen waarbij sprake is van relatief grotere gezondheidsverschillen, tijdens mijn bachelorthesis op borstkankerpatiëntes met een migratieachtergrond en tijdens mijn masterthesis op de zorgbehoeften van transgender ouderen.

PhD onderzoek
Als PhD kandidaat richt ik me op de beleving van armoede en interventies bij armoede. Hierbij ben ik in het bijzonder geinteresseerd in hoe schaamte en stigmatisering deze beleving kleuren en vormen. Mijn onderzoek benader ik vanuit het perspectief van de sociologie van emoties en intersectionaliteit (in het bijzonder de samenkomst van gender en armoede).

Het onderzoek vindt plaats in twee contexten:
1. De ervaringen van mensen die in langdurige en intergenerationele armoede leven
In totaal werden er biografische interviews afgenomen volgens de BNIM methode van Tom Wengraf met 16 personen die in langdurige of intergenerationele armoede leven of geleefd hebben.

2. De ervaringen met twee verschillende armoedebestrijdingsinterventies
Middels een multi-method kwalitatieve benaderingen (o.a. seriële interviews, (video)observaties, focusgroepen en audiodagboeken) onderzoeken we de ervaringen van zowel gebruikers van de interventie als de professionals die deze interventie uitvoeren. In de gemeente Meppel doen we onderzoek naar een krachtgerichte interventie en in Midden-Groningen zullen we een project onderzoeken waarbij inwoners uit intergenerationele armoede worden opgeleid tot ervaringsdeskundige.

Projectwebsite
Less stress and poverty, more experienced health and participation (ZonMw)
 

 


Expertiseprofiel
Expertise
Sociale media
  Margret Franssen op Linkedin
  Margret Franssen op ResearchGate

Projecten

Projectwebsite ZonMW
https://www.zonmw.nl/nl/onderzoek-resultaten/preventie/programmas/project-detail/schulden-en-armoede/minder-stress-en-armoede-meer-ervaren-gezondheid-en-participatie/

Projectwebsite WUR
https://research.wur.nl/en/projects/minder-stress-en-armoede-meer-ervaren-gezondheid-en-participatie


Onderwijs
Vakken
  • HSO31806 - Social Inequalities in Health
Caption Text
  • mail
  • chat
  • print

Profiel